Ayancık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden Yenilenebilir Enerji İstasyonu

Ayancık Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri tarafından yüksekokul bahçesinde 2x1m boyutlarında kayan yazı dijital pano tasarımı ve dijital panonun çalışması için gerekli olan enerjiyi karşılamak üzere küçük ölçekli rüzgâr türbini ve güneş panellerinden oluşan yenilenebilir enerji istasyonu gerçekleştirilmiştir.

İstasyon için rüzgâr türbininin yanı sıra yatay düzleme göre 42 derecelik açı ile yerleştirilen 8 adet 45x55 cm boyutlarındaki güneş panelleri rüzgâr türbininin bağlı olduğu direğe monte edilmiştir. Güneş panelleri kendi arasında paralel bağlanıp mppt (maxsimum power point tracer/maksimum güç nokta takipçisi) regülâtöre monte edilmiştir. Regülatörün çıkışı 2 adet 40Ah’lik jel akülere aktarılarak akülerin şarjı sağlanmaktadır. Akülere şarj olan enerji gece boyunca okul dijital panosunun tamamını, gündüz boyunca sadece kayan yazı kısmını çalıştıracak enerji akışını ve Atatürk büstünün aydınlatılmasını sağlamaktadır.

Yatay 2m ve dikey 1m boyutlarında dijital pano üzerinde çeşitli bilgilendirme yazıları ledler üzerinden kaydırılarak geçmektedir. Panoda sabit olan kısımda ise Sinop Üniversitesi logosu ve yüksekokulun adı bulunmaktadır. Dijital panonun programlanması ve yapımı Bölüm öğretim elemanlarının yönetiminde öğrenciler tarafından gerçekleştirilmiş olup toplam 4 bin adet led kullanılmıştır.

Panonun kayan yazı kısmı alt kısmı olup bu kısımda, sıcaklık, tarih ve saat ile ilgili duyuru metni gösterilmektedir. Sıcaklık, tarih ve saat bilgisi tabela içinde elektronik kart üzerindeki sensörlerden okunmaktadır. Duyuru metni ise uzak bilgisayardaki kullanıcı tarafından kablosuz olarak gönderilmektedir.