Yüksekokulumuzda “Madde Bağımlılığı" konulu konferans gerçekleştirildi.

Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu’nda Ayancık Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr.İskender YÜKSEL’in konuşmacı olarak katıldığı  “Madde Bağımlılığı” konulu konferans gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen konferansa Ayancık Kaymakamı Sayın Adem KELEŞ, İlçe Garnizon Komutanı Cengizhan TABAK, Ayancık Belediye Başkanı Ayhan ERGÜN, Ayancık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr. Ali KARAÇUHA Ayancık İlçe Müftüsü Ömer ERGÜL, Ayancık Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Müdürü Mustafa AÇIKGÖZ, Ayancık Devlet Hastanesi İdari Mali İşler Müdürü Recep AK, Ayancık Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sebahat ÖRNEK ÜNAL, akademik personelimiz ve çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Uzm.Dr.İskender YÜKSEL, madde bağımlılığının bir tek tedavisinin olduğu onun da maddeye başlamamak olduğunu söylediği sunumunda bağımlılık süreci, keşif evresi, madde kullanımına başlama yaşı, madde kullanmaya başlama nedenleri, maddeler ile ilgili yanlış bilinenler hakkında bilgilendirmede bulundu. Uzm.Dr.İskender YÜKSEL, merak ve ‘bir kereden bir şey olmaz, bırakırım’ düşüncesiyle başlanılan madde kullanımının insanları çok kısa süreçte bağımlılığa kadar sürüklediğine vurgu yaptı. Madde bağımlılığında ‘ben bağımlı olmam, bir kere kullanmaktan bir şey çıkmaz, ara sıra kullanmaktan bir şey olmaz, ben kontrol edebilirim, benim iradem güçlüdür, herkes kullanıyor ve bir şey olmuyor’ gibi düşüncelerin yanlış olduğunu vurgulayan Uzm.Dr.İskender YÜKSEL, kişinin merak, sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak, beğeni toplamak, eğlenmek ve arkadaş baskısı gibi nedenlerle başladığı madde kullanımının çok kısa sürede alışkanlık ve bağımlılık yarattığına dikkat çekti. Günümüzde madde kullanma yaşının 15 yaş altına kadar düştüğünü anlatan Yüksel, toplumda madde kullanımına başlayanların yüzde 30’u 15 yaş altı, yüzde 55’inin 16-25, yüzde 6’sının 26-30 ve yüzde 8’lik bölümünün ise 30 yaş üstü kişiler olduğunu belirterek, 16-25 yaş aralığındaki ergenlik ve yetişkinlik diye tabir edilen bu döneme özellikle yükseköğrenim çağındaki gençlerin çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.